Skip to content

Regionalna privredna komora Leskovac

English Srpski
Home

Najava dešavanja

Trening: UNDP- Javni konkurs za učešće u programu obuke "Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika u Republici Srbiji", 24. i 25. maj 2018. godine, PKS-RPK Leskovac, Stojana Ljubića 12, Leskovac

Detaljnije...
 
Detaljnije...
 

OBNOVA  LICENCE  - OVLAŠĆENI POSREDNIK I/ILI  ZASTUPNIK U OSIGURANJU

 

Detaljnije...
 
Jesenja setva pšenice na minimum 600.000 ha Print E-mail
Monday, 03 September 2012
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da bi Vlada, zbog očekivanog poskupljenja prehrambenih proizvoda usled dugotrajne suše, trebalo da otkupi određene količine poljoprivrednih proizvoda u Robne rezerve i adekvatnim merama pospeši jesenju setvu pšenice na minimum 600.000 hektara Zbog posledica suše, neophodan je otkup osnovnih prehrambenih proizvoda u Robne rezerve zato što bi država kasnije mogla da interveniše na tržištu ukoliko bi došlo do poremećaja na tržištu i, čak ako treba, da uveze određene količine prehrambenih artikala, rekao je Bugarin.Predsednik PKS pozdravio je mere Vlade Srbije, koja je ove nedelje zaista brzo reagovala i usvojila paket mera za agrar "težak" oko 160 mil EUR, ali je poručio da Vlada treba da ode i korak dalje i da interveniše na tržištu kako ne bi imali pad proizvodnje, pre svega u stočarstvu.

Predsednik PKS je podsetio da stočarstvo beleži konstantni pad proizvodnje zadnjih sedam, osam godina, a danas se nalazi na kritičnoj tački i zato se mora pomoći stočarima da ne bi zbog naglih poskupljenja repromaterijala poklali stoku.

Osim donetih interventnih mera, Vlada bi morala da pomogne ratarima, koji su ove godine pretrpeli velike gubitke zbog suše, da pomogne jesenju setvu, regresiranim gorivom, regresiranim đubrivom, podrškom i regresiranim sortnim semenima, kako bi se zasejale neophodne površine pod pšenicom.
Ove godine bi trebalo da bude zasejano minimum 600.000 hektara pod pšenicom i to je kratkoročna mera koju mora da podrži i resorno ministarstvo i Vlada, naglasio je Bugarin.

Dugoročno mora da se donese strateški plan revitalizacije sistema navodnjavanja i odvodnjaavnja plodnih oranica, da se više ne desi "da nas svake sedme godine iznenadi suša, a svake treće poplava", zaključio je Bugarin.

 

 
< Pred   Sled >