Skip to content

Regionalna privredna komora Leskovac

English Srpski
Home

Najava dešavanja

Trening: UNDP- Javni konkurs za učešće u programu obuke "Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika u Republici Srbiji", 24. i 25. maj 2018. godine, PKS-RPK Leskovac, Stojana Ljubića 12, Leskovac

Detaljnije...
 
Detaljnije...
 

OBNOVA  LICENCE  - OVLAŠĆENI POSREDNIK I/ILI  ZASTUPNIK U OSIGURANJU

 

Detaljnije...
 
Obustavljena proizvodnja u kombinatu "Simpo-ŠIK" Print E-mail
Monday, 03 September 2012
Zbog dugotrajne suše i nestašice vode, u Drvnom kombinatu "Simpo-Šik" u Kuršumliji više pogona je u potpunosti obustavilo rad, a više od 250 radnika je poslato na prinudni odomor

 

- Više od dva meseca traje period izuzetno visokih temperatura, bez padavina, tri reke i podzemna izvorišta presušuju, a "Simpo-ŠIK" je bio prinuđen da  obustavi proizvodnju.  Fabrika lesonita i fabrika šper ploče do sada su pretrpele štetu od oko 1,5 mil EUR.

- Zbog vremenskih uslova stavljamo na kocku ugovore čija je vrednost 14,5 mil EUR i kupce čije smo poverenje uz ogromne napore pridobili pre svega kvalitetom proizvoda i poštovanjem rokova isporuka - kazala je menadžer za odnose s javnošću  preduzeća Jelena Nestorović. U "Simpo-Šiku" trenutno rade samo pogoni primarne prerade drveta koji ne koriste vodu u procesu proizvodnje, a 250 radnika je poslato na prinudni odmor.

Nestorovićeva je podsetila da je u Kuršumliji od juna temperatura vrlo često prelazila 40 stepeni i da nije bilo kiše više od dva meseca, pa su reke Banjska i Kosanica presušile, a da će po svemu sudeći ista sudbina zadesiti i reku Toplicu. Jedini srpski proizvođač lesonita mokrim postupkom "Simpo-ŠIK" u procesu proizvodnje koristi vodu koju dobija iz reke Banjske.

Prvi prekid proizvodnje zbog niskog vodostaja desio se je krajem juna i  trajao skoro dve nedelje. Od tada je u više navrata pokretana proizvodnja, ali je ova firma sada proizvodnju obustavila u potpunosti.

Zbog sve teže situacije, ovo preduzeće je uputilo i dopis nadležnim ministratvima od kojih je zatražena pomoć.

 

 
< Pred   Sled >