Skip to content

Regionalna privredna komora Leskovac

English Srpski
Home
Suficit za sedam meseci Print E-mail
Monday, 03 September 2012
Srbija ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od preko 745 miliona dolara. Srbija je od januara do jula najviše izvozila žitarice, razne vrste pića, gvožđe i čelik. Najviše su se uvozili kameni ugalj, koks i briketi

Srbija je u prvih sedam meseci 2012. godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 745,5 miliona dolara, što je pretežno rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u julu je zauzimao kukuruz, sa zaradom od 31 miliona dolara, dok je sirova nafta bila prvi uvozni proizvod, i na njenu kupovinu je potrošeno 115 miliona dolara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. 

Na drugom mestu su setovi provodnika za avione, vozila i brodove sa zaradom od 22 miliona dolara, a na trećem mestu je izvoz novih spoljnih guma za putničke automobile sa 20 miliona.Srbija je u zemlje CEFTA od januara do jula najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik. U isto vreme, najviše su se uvozili kameni ugalj, koks i briketi, gvožđe i čelik, električna energija, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 1,62 milijarde dolara, a uvoz je bio 871,8 miliona , što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 185,5 odsto.

Srbija je u 2011. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, uglavnom bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima stalni suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi. Prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

 

 
< Pred   Sled >