Skip to content

Regionalna privredna komora Leskovac

English Srpski
Home

Najava dešavanja

Trening: UNDP- Javni konkurs za učešće u programu obuke "Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika u Republici Srbiji", 24. i 25. maj 2018. godine, PKS-RPK Leskovac, Stojana Ljubića 12, Leskovac

Detaljnije...
 
Međunarodni sajam poljloprivrede od 15. do 21. maja 2018.godine u Novom Sadu
Detaljnije...
 
Detaljnije...
 

OBNOVA  LICENCE  - OVLAŠĆENI POSREDNIK I/ILI  ZASTUPNIK U OSIGURANJU

 

Detaljnije...
 
Detaljnije...
 
 
Leskovac dobio prvu školu za bezbednost hrane u Srbiji Print E-mail
Thursday, 13 September 2012

Prigodnom svečanošću u Leskovcu, u Regionalnoj privrednoj komori, otvoren prvi Centar izvrsnosti za sigurnost hrane - prva škola HACCP-a

Otvaranje Centra je rezultat projekta "Stručne veštine koje obezbeđuju i daju bezbedne prehrambene proizvode, zaštitu potrošača i kompatitivnost Zapadnog Balkana HACCP škole izvrsnosti)

Projekat finansira Evropska Unija, a za područje Republike Srbije sprovodi Regionalna privredna komora Leskovac. Nosilac projekta je Slovenački institut za kvalitet i metrologiju, Ljubljana, Slovenija a ostali partneri: Institut za aplikativnu biotehnologiju, Murska Sobota, Slovenija, Institut za istraživanje hrane (Food research Institute), Bratislava, Slovačka, E.R.F.C. (Evropski regionalni okvir za saradnju) Grčka, Humanopolis – Fondacija za edukaciju i razvoj, Makedonija i Privredna komora Sarajevskog kantona, Bosna i Hercegovina. Ukupna vrednost projekta je 471.428 eura, dok je budžet predviđen Regionalnoj privrednoj komori Leskovac za realizaciju projekta u Srbiji 53,655.00 eura.

Pored predstavnika projekta, svečanosti otvaranja Centra prisustvovali su i Milan Prostran samostalni savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije i sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS-a Željko Brozović.

Milan Prostran izrazio je zadovoljstvo što Leskovac prvi u Srbiji dobija ovakav Centar i izrazio nadu da će Leskovac biti preteča otvaranja ovakvih edukativnih centara u drugim gradovima Srbije u kojima bi se ukazivalo na značaj bezbednosti hrane i poštovanja propisa o bezbednosti hrane.

Sonja Zavrl, direktor Instituta za kvalitet i metrologiju, glavnog nosioca projekta, potvrdila je značaj sprovedenih edukacija koje su iznedrile kadar - predavače koji će moći nadalje da sprovode program škole. Obuku je prošlo 60 kandidata, ali je sertifikat o položenom ispitu dobilo 48 polaznika. Aleksandra Krumpak, jedan od slovenačkih partnera, inicijator višegodišnje saradnje sa komorom Leskovac, potvrdila je da je Regionalna privredna komora Leskovac dobar i pouzdan partner na realizaciji dosadašnjih projekata, i da nije slučajno što se prva škola HACCP otvara baš u Leskovcu.

Predsednik Regionalne privredne komore Goran Jović naglasio je da je Regionalna privredna komora Leskovac 2006. godine sa partnerima iz Slovenije sprovela veoma uspešno projekat: „HACCP, ISO 22.000 edukacija za povećanje konkurentnosti u južnoj Srbiji“. Projekat je finansiran od strane EAR-a i po prvi put se u metodologiji obuke koristi kombinacija stručnjaka za bezbednost hrane različitog nivoa, zajedno sa kolegama inspektorima.

Projekat koji je trenutno u realizaciji predstavlja svojevrstan nastavak projekta implementiranog 2006 godine.

Svečanosti otvaranja prvog Centra izvrsnosti u Leskovcu prisustvovali su polaznici škole koji su dobijanjem sertifikata stekli zvanje predavača, brojni gosti kao i predstavnici nekih lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

 
< Pred   Sled >

JAVNA OVLAŠĆENJA

EL. SERTIFIKATI