Skip to content

Regionalna privredna komora Leskovac

English Srpski
Home
Halal standard – neophodan uslov za izvoz hrane na tržište islamskih zemalja Print E-mail
Friday, 13 March 2009
Regionalna privredna komora Leskovac organizovala seminar o Halal setrtifikaciji i njenom značaju

HALAL sertifikat, koji izdaje Islamska zajednica u Beogradu, preko Agencije za sertifikaciju Halal proizvoda u Srbiji,predstavlja neophodan uslov za izvoz hrane na tržište islamskih zemalja.

Ovo tržište je najbrže rastuće tržište u svetu sa prometom od preko 55o milijardi dolara, od čega na prehrambene proizvode odlazi 170 milijardi dolara. S druge strane, iako ovo tržište predstavlja izuzetan potencijal za srpske proizvođače, u Srbiji je mali broj firmi koje poseduju ovaj standard.

To ujedno znači da je u našoj zemlji vrlo malo sertifikovane halal hrane, što je problem za muslimanske vernike. Interesantan je podatak da na Koridoru 10, na kome godišnje prođe preko 7 miliona Turaka, skoro da nema restorana koji nudi hranu po Halal standardu. Tim povodom, Regionalna privredna komora Leskovac organizovala je seminar o Halal standardu i sertifikaciji, kako bi se proizvođači s ovog područja upoznali sa mogućnostima i uslovima izvoza hrane ali i farmaceutkih i kozmetičkih proizvoda na područje zemalja islamskog sveta.

Gosti su bili Mustafa Efendi Jusufspahić, generalni direktor Halal agencije i Zaki Šaltaf, direktor sertifikacije industrije Halal agencije. Za srpske proizvode se, uz neophodan halal sertifikat, posle 15-godišnje pauze, ponovo otvara tržište islamskih zemalja, naglasio je Mustafa Jusufspahić, direktor Halal agencije.

On je dodao da sto odsto muslimana oseća potrebu za halal hranom, jer je to ono što je bogom određeno i preporučeno i naređeno. Ono što Srbija treba da obezbedi svojim građanima islamske veroipovesti je ravnopravnost i u tom segmentu života“, dodao je Jusufspahić. Srpska industrija je ranije izvozila mnogo hrane na Bliski istok. Devedesetih godina prošlog veka mnoge srpske firme su izgubile Halal sertifikate koje su posedovale još pre 35 godina .

Zbog razvoja tržišta, interesovanje ponovo postoji, zbog čega je Islamska zajednica u Beogradu otvorila Agenciju za sertifikaciju, objašnjava direktor Mustafa Jusufspahić. Uvođenje halal sertifikacije će nesumnjivo olakšati život islamskim vernicima u Srbiji, ali istovremeno predstavljati i veliku izvoznu šansu za srpsku industriju hrane, jer je svakom proizvođaču hrane, koji želi da svoj proizvod prodaje na tržištu islamskih zemalja, taj sertifikat neophodan.

 
< Pred   Sled >